Guusje ter Horst is klaar met gemeenten die mensen met beperking tekortdoen

Licensed by CC-BY 2.0

Guusje ter Horst werd eind vorig jaar aangesteld als bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen om op te komen voor mensen met een beperking. Een jaar later ergert de oud-minister zich aan de stroperigheid. “Ik blijf gemeenten achter de broek zitten.”

Nederland liep niet bepaald voorop wat betreft het ondertekenen van het VN-verdrag Handicap, dat de positie van de twee miljoen inwoners van ons land met een beperking moet verbeteren.

“Nederland was er in 2016 zeker niet vroeg mee. De Tweede Kamer wilde vorig jaar via een nationale strategie meer ‘push’ om mensen met een beperking volwaardig te laten meedraaien qua werk, wonen, vervoer enzovoorts. Die strategie ontvangen de Kamerleden waarschijnlijk in januari. De volgende stap is een werkagenda met maatregelen door ministeries en andere organisaties, zodat er in 2040 geen obstakels meer zijn voor mensen met een beperking.”

Ik kan me voorstellen dat iemand met een beperking denkt: 2040 is super ver weg. Wat ga ik hier nou concreet van merken? Het klinkt allemaal zo bureaucratisch, met ‘werkagenda’s’.

“Mensen zijn inderdaad niet geïnteresseerd in beleidsnotities. Het gaat echt om de maatregelen. Een voorbeeld zou kunnen zijn het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Heel veel mensen met een beperking zijn al in de eerste maand van ieder jaar 385 euro kwijt omdat ze heel veel extra zorgkosten hebben.”