Waarschuwing in de winkel? Arts pleit voor stoppen met vlees eten

beef, meat, food
Photo by Zichrini on Pixabay

De komende twee weken ligt het vlees weer rijkelijk uitgestald in de supermarkt. Een kalkoen, konijn, kip of varken: het is voor velen onmisbaar tijdens kerst. Maar hoe onmisbaar is vlees eigenlijk voor onze gezondheid? Een Amsterdamse arts is vrij stellig: vlees eten is ongezond. Het Voedingscentrum is het ‘in grote lijnen’ met hem eens. “Te veel vlees is ongezond.”

‘Vlees eten is dodelijk’. In een ingezonden artikel in NRC deed Pieter Stokkers, maagdarmleverarts in het OLVG in Amsterdam, afgelopen vrijdag een suggestie voor een waarschuwing op vleesverpakkingen. Net zo een als op pakjes sigaretten. Want, zegt hij, aan het eten van vlees kleven óók risico’s voor de gezondheid.

[…]

Aanleiding voor het schrijven van het artikel was dat bij een patiënt een stuk konijn in de slokdarm was blijven steken. De wraak van Flappie, dacht hij.

[…]

En dat is ook eigenlijk wat Stokkers bedoelt. “Ik wil ouderen niet hun worst bij de zuurkool afpakken. Ik wil alleen aangeven: het verhaal dat vlees eten gezond is, klopt niet.”

Risico op kanker

De arts somt op; hart en vaatziektes, overgewicht, diabetes, versleten knieën. auto-immuunziektes. Allemaal problemen die samenhangen met het eten van te veel vlees. ‘Welvaartsziekten’, noemt hij die. “Van rood vlees en bewerkt vlees is bekend dat dit het risico op kanker vergroot. Dat allemaal bij elkaar maakt dat ik zeg: we moeten minder vlees eten. Dat is wetenschappelijk goed onderbouwd.”

[…]

Ondanks de positieve reacties op zijn betoog in de krant, verwacht Stokkers niet dat mensen nu opeens het vlees van het kerstmenu halen. “Net als roken gaat dat ook niet van vandaag op morgen.”

Wie wél geïnteresseerd is in een vegetarisch kerstmenu: het Voedingscentrum heeft er twee ontworpen.