Migratiecrisis is een wooncrisis en we hebben lange tenen
COMMENTAAR AD
Op je vingers getikt worden is niet fijn, maar de waarheid onder ogen zien is de beste oplossing, schrijft onze hoofdredacteur Rennie Rijpma.
Als er iets de verkiezingscampagne domineerde was het wel de migratiecrisis.
Buitengewoon treurig dat we ons dat moeten laten vertellen door een VN-rapporteur. Liever leren wij andere landen de les over hun mensenrechtensituatie of begrotingsdiscipline. Als ze dan stellen dat het buitenland zich daar niet mee moet bemoeien omdat het een binnenlandse kwestie betreft, zijn we verontwaardigd. Toch is dat ook de eerste reflex die Rajagopal met zijn persconferentie oproept. Iemand van buiten die even komt vertellen wat er hier mis is.
[…]
En tegelijk confronteert Rajagopal ons met de pijnlijke gevolgen van ons eigen beleid. Van voorloper in sociale woningbouw zijn we verworden tot een rijk land met te veel daklozen. Soms heb je de blik van buiten nodig om het scherper te zien. Sociale woningbouw is een Nederlands erfgoed om trots op te zijn, stelde de rapporteur vast. Maar het moet wel goed gecoördineerd worden. […]
[…] Laat onze trots op de sociale woningbouw de drijvende kracht zijn achter de oplossing van de woningcrisis, in plaats van blijven hangen in besluiteloosheid en het makkelijk de schuld afschuiven op mensen die niks aan het probleem kunnen doen.
Nederland heeft een huisvestingscrisis, maar die is de schuld van de overheid die huisvesting niet beschermt. Het is niet te wijten aan asielzoekers. Dat heeft Balakrishnan Rajagopal, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor geschikte huisvesting, vandaag gezegd aan het einde van zijn bezoek aan Nederland.
“Te vaak worden migranten en buitenlanders als de schuldigen aangewezen. Ik wil hier duidelijk zeggen: de huisvestingscrisis is geen migratiecrisis. Het is een crisis die voortkomt uit een reeks slechte beleidskeuzes”, verklaart Rajagopal.
[…]
Opnemen in grondwet
Hij hekelt het beleid om huisvesting over te laten aan commerciële bedrijven. “Men geloofde dat huisvestiging zo goed geregeld was dat een vorige minister het unieke besluit nam om het tot dan toe bestaande ministerie van Volksgezondheid en Ruimtelijke Ordening te sluiten, als teken dat het niet langer nodig was.
Dat asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum overvol zijn, komt volgens Rajagopal ook door de overheid. Die heeft ‘aangestuurd op lage capaciteit’.
Huisvestingscrisis volgens VN-rapporteur gevolg van slecht beleid, niet migratie
De huisvestingscrisis in Nederland is het gevolg van slecht beleid en niet van een migratiecrisis, zegt de speciale VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal donderdag.
[…]
De VN-rapporteur presenteert in maart volgend jaar zijn officiële rapport. Daarin komt hij ook met aanbevelingen. Antoine Buyse, hoogleraar Mensenrechten aan de Universiteit Utrecht, legde eerder uit dat je dit soort aanbeveingen kunt zien “als een soort keuring van buitenaf, door iemand met verstand van zaken.”