COP28: Vliegende start klimaattop Dubai: deal over klimaatschadefonds voor arme landen

Prime Minister Shri Narendra Modi met H.E. Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, President-designate of COP28 and CEO of Abu Dhabi National Oil Company in Abu Dhabi” by MEAphotogallery is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De VN-klimaattop in Dubai heeft donderdag op de eerste dag al een resultaat opgeleverd. Alle landen werden het eens over de opzet van een klimaatschadefonds, dat hulp moet bieden aan arme landen na klimaatrampen.

Vorig jaar werd op de klimaattop in Egypte besloten dat er een klimaatschadefonds moest komen, om steun te bieden na klimaatrampen in arme landen. De details moesten toen nog worden uitgewerkt. Eerder deze maand werd een voorlopig akkoord bereikt over die details, maar het was nog onduidelijk of alle tweehonderd VN-landen dat voorstel zouden steunen. Dat bleek dus wel het geval.

Het is ongebruikelijk dat al op de openingsdag van een klimaattop wordt gestemd over zo’n inhoudelijke kwestie. Maar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), voorzitter van de top, vonden het belangrijk om de beslissing al af te hameren. Het zorgt ervoor dat het fonds in de komende twee weken niet kan worden gebruikt als drukmiddel in de onderhandelingen over andere onderwerpen.

Het fonds wordt in eerste instantie beheerd door de Wereldbank. Het is voor geen enkel land verplicht om geld bij te dragen. Rijke landen worden wel “opgeroepen” om dit te doen, terwijl andere landen alleen worden “aangemoedigd” om geld in te leggen.

De VAE gaf direct het goede voorbeeld met een toezegging van 100 miljoen dollar (92 miljoen euro). De EU-landen leggen gezamenlijk minstens 225 miljoen euro in, waarvan ruim een derde wordt bijgedragen door Duitsland. De Nederlandse bijdrage is nog niet bekend.