Veevoerfabrikant ForFarmers heeft al vier jaar geen vergunning voor biomassacentrale

© ForFarmers
<https://www.forfarmersgroup.eu/bestanden/ForFarmers_Group/Afbeeldingen/68583-1/Image_ForFarmers_truck_on_the_road.jpg>

Een biomassacentrale van ForFarmers, het een-na-grootste veevoerbedrijf van Nederland, heeft geen natuurvergunning. Het bedrijf uit Lochem stoot sinds 2019 vergunningloos stikstof uit die in beschermde natuur terechtkomt. Aandeelhouders van de beursgenoteerde onderneming wisten van niets. Tegelijkertijd financierde ForFarmers de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid.

Aan het Twentekanaal in Lochem staat de belangrijkste veevoerfabriek van ForFarmers. Het beursgenoteerde bedrijf vroeg in 2016 een vergunning aan voor de bouw van een biomassacentrale naast de fabriek. Die centrale is nodig om de fabriek aardgasvrij te maken en een deel van de elektriciteit te leveren. 

[…]

Voor de energiecentrale kreeg ForFarmers in eerste instantie een natuurvergunning van de provincie Overijssel, waarna de bouw in 2018 begon. De vergunning was gebaseerd op het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat het mogelijk maakte om vergunningen te verlenen voor stikstofneerslag op beschermde natuur, vooruitlopend op maatregelen om die natuur weer te herstellen. 

Maar in mei 2019 haalde de Raad van State het PAS onderuit, omdat het in strijd was met Europees natuurbeschermingsrecht. De Raad van State vernietigde daarom ook de vergunning van ForFarmers. Tien dagen later nam het bedrijf de biomassacentrale alsnog in gebruik.

Opvallend en eigenlijk niet gepast, zegt Raoul Beunen. Hij is universitair hoofddocent milieubeleid aan de Open Universiteit. ‘Daar is het hele vergunningsysteem voor bedacht: dat je eerst toestemming moet krijgen voordat je begint met uitstoten. De centrale opereert al meer dan vier jaar zonder vergunning, daar had de provincie tegen moeten optreden.’

[…] De provincie zegt dat de vergunning na de PAS-uitspraak niet meer kon worden afgegeven, maar in plaats van de aanvraag af te wijzen ging de provincie in gesprek met ForFarmers over ‘een aanpassing van de aanvraag’.

Dat duurt inmiddels vierenhalf jaar, terwijl de normale beslistermijn op een vergunningaanvraag 26 weken bedraagt.