Toxicoloog Erasmus MC waarschuwt: paracetamol kan gevaarlijk zijn

Beeld ter illustratieParacetamol Packaging” by Brett Jordan is licensed under CC BY 2.0
Beeld ter illustratieIbuprofen Packaging” by Brett Jordan is licensed under CC BY 2.0

Het is een superveilige pijnstiller, de paracetamol. Dat benadrukt toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC. Maar als je er te veel van neemt, dat kan heel gevaarlijk zijn. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich bewuster worden van de risico’s van overdosering van paracetamol.

Bethlehem en haar collega’s zien het meerdere keren per week voorbij komen op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC: mensen die te veel paracetamol hebben ingenomen. “Dit kan bijvoorbeeld in een korte tijd zijn, dus in één keer veel te veel, of over langere tijd, dat de dagelijkse maximale dosering dagen achter elkaar een beetje wordt overschreden”, vertelt ze.

[…]

Overdosering is heel gevaarlijk, benadrukt ze. Het zorgt er namelijk voor dat er te veel giftige stoffen in het bloed komen, die het lichaam niet meer kan afbreken. Deze stoffen tasten de lever aan, waarna ook andere organen beschadigd raken. Dit kan er op termijn voor zorgen dat iemand komt te overlijden.

[…]

Sluipmoordenaar

[…]

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat ook de middelen van de drogist schadelijk kunnen zijn. Het is een open deur om te zeggen dat alles waar je te veel van neemt schadelijk is, maar het is wel zo.” De toxicoloog merkt dat er op die waarschuwing vaak wordt gereageerd met: ‘dan neem ik toch ibuprofen’. Maar dat is een grote misvatting, benadrukt ze. Ibuprofen is veel gevaarlijker dan paracetamol.