Tien straatartsen behandelen straks 10.000 patiënten zonder dak boven hun hoofd

Homeless Shelter with a View – #2 of 3” by curtis palmer is licensed under CC BY 2.0

Geen dak boven je hoofd en geen zorgverzekering, maar wel gewoon naar de huisarts? Rotterdam, stad met een explosief groeiende groep onverzekerde daklozen, maakt het mogelijk. Komende zomer opent de eerste onafhankelijke straatartsenpraktijk. ,,Dit is uniek voor Nederland.”

Als je Marlieke Ridder vraagt naar de meest schrijnende acute zorgsituaties die ze als straatarts aantrof, hoeft ze nooit lang na te denken. […]

Taal van de straat

Ze benadrukt de noodzaak van dagelijks beschikbare straatdokters, die de taal van daklozen en de straat spreken en een korte lijn hebben naar andere professionals die met de doelgroep te maken hebben. Ook pleit ze al jaren voor een straatartsenpraktijk, waar kwetsbare mensen, vaak onverzekerd, met een zorgvraag zich kunnen melden. Die praktijk opent komende zomer de deuren.

Marlieke Ridder, straatarts

,,Een op zichzelf staande straatartsenpraktijk is uniek voor Nederland”, zegt Ridder verheugd over het nieuws dat stichting Straatzorg Rotterdam, zorgverzekeraar Zilveren Kruis en huisartsenvereniging Rijnmond Dokters de handen ineen sluiten en een praktijk gaan openen aan de Rotterdamse Mathenesserlaan.

Vanuit de praktijk kunnen de tien straatartsen die de Maasstad telt meer inzicht krijgen in de ruim tienduizend dossiers van patiënten zonder dak boven het hoofd. ,,Ook kunnen we de zorg voor de meest kwetsbare mensen makkelijker organiseren”, legt de zorgprofessional uit. […]

‘We willen het straatartsen makkelijker maken’

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die al 25 jaar samenwerkt met straatdokters, ziet de noodzaak van een zelfstandige straatartsenpraktijk in. ,,We willen het straatartsen makkelijker maken”, aldus een woordvoerder. ,,Voorheen konden straatartsen zorgkosten en consulten declareren bij de GGD, maar dat is tijdrovend. Straks kan dat gewoon vanuit de praktijk direct naar ons.”

Daarbij heeft Zilveren Kruis een financiële injectie gegeven om de huisartsenpraktijk op te bouwen. ,,We hebben er allemaal baat bij dat de meest kwetsbare mensen in onze samenleving zo snel mogelijk worden geholpen met hun zorgvraag. Gebeurt dat niet, dan stapelen de problemen en kosten voor de samenleving zich verder op.”

Julia van Leijen, verpleegkundige GGZ

[…]

Extra personeel

Om dat te bewerkstelligen, heeft de praktijk nog wel extra personeel nodig. ,,We zoeken nog drie doktersassistenten en een praktijkondersteuner”, zegt Van Leijen. ,,De vraag naar straatartsen zal tegen de tijd van de opening ook wel zijn toegenomen. In een stad als Rotterdam, met ongekende straatproblematiek, heb je er nooit genoeg.”