Tegen 2040 is een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder

Seniors in the Park” by Gunnshots is licensed under CC BY-ND 2.0

Tegen 2040 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65-plusser, verwacht statistiekbureau CBS. Het aantal inwoners blijft ook nog groeien. Dat komt vooral door migratie.

In 2024 zijn er mogelijk achttien miljoen mensen in Nederland. De bevolking groeit naar verwachting naar 19 miljoen in 2037 en 20,6 miljoen in 2070. Het CBS denkt wel dat de bevolking de komende jaren minder hard zal groeien dan eerder.

De laatste jaren groeide de bevolking vooral doordat meer mensen naar Nederland kwamen. Zo piekte de immigratie in 2022 vanwege de komst van Oekraïners.

Het statistiekbureau denkt dat de immigratie de komende jaren iets zal afnemen. Tegelijkertijd verwacht het CBS dat de emigratie juist zal toenemen, doordat een deel van de immigranten Nederland na een aantal jaren weer verlaat.

Toch zullen er naar verwachting meer mensen naar Nederland komen dan er vertrekken. Daardoor zal de bevolking in 2070 diverser zijn dan nu. Meer mensen zullen in het buitenland zijn geboren of buitenlandse ouders hebben.

De komende jaren worden er waarschijnlijk minder kinderen geboren dan het CBS eerder voorspelde, maar tussen 2028 en 2039 verwacht het statistiekbureau meer geboorten dan sterfgevallen.