Regels voor aanvragen energiesteun versoepeld: tijdelijk noodfonds heropend in 2024

money, banknotes, euro
Photo by moerschy on Pixabay

Het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen én een hoge energierekening wordt in januari 2024 heropend. De overheid en energieleveranciers trekken hier samen maximaal 60 miljoen euro voor uit. De regels om in aanmerking te komen voor de steun worden soepeler.

De compensatieregeling gaat in januari van start en staat drie maanden open. Huishoudens kunnen een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende zes maanden. Ook wordt de regeling verruimd, zodat meer mensen met een hoge energierekening in aanmerking komen. 

[…]

Aanvraagprocedure lastig

Er kwam het afgelopen jaar ook kritiek op het Tijdelijk Noodfonds Energie. De aanvraagprocedure was lastig voor ouderen, laaggeletterden en mensen die niet digitaal vaardig zijn of geen computer hadden. Het Noodfonds neemt nu ‘meerdere maatregelen’ om dat te verbeteren, maar het is nog onduidelijk wat die maatregelen zijn.

In 2023 deden in totaal 165.000 huishoudens een aanvraag bij het Noodfonds. Uiteindelijk werd er 43,7 miljoen euro uitgekeerd aan 50.000 huishoudens (96.000 goedgekeurde aanvragen).