PERSOONLIJK: Mister Europa Mathieu Segers (47) overleden

Mathieu Segers-1653340732” by Laurie is licensed under CC BY-SA 4.0

Mathieu Segers (1976), een van de bekendste hoogleraren van de Universiteit Maastricht, is overleden. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek.

Segers sprak jarenlang met groot gezag over politieke ontwikkelingen in Europa. Meestal niet met polariserend taalgebruik, maar met kritische beschouwingen op basis van argumenten. Hij overleed zaterdag.

Graag geziene gast

Segers was een graag geziene gast in bijvoorbeeld tv-programma Buitenhof en bij NPO Radio 1. Hij schreef veel columns voor kwaliteitsmedia en publiceerde in internationale vakbladen. En Segers maakte de podcast Café Europa: “Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?”

Op zijn kop

Eind 2020 stond het leven van Segers, vader van drie kinderen, opeens op zijn kop. Hij bleek uitgezaaide darmkanker te hebben. […] Terwijl hij chemokuren moest ondergaan, probeerde Segers toch zo goed mogelijk aan het werk te blijven.

Bewustere keuzes

Hij sprak openlijk over zijn levensbedreigende ziekte, bijvoorbeeld toen hij een marathoninterview gaf aan VPRO-radio. Tegen De Limburger vertelde hij: “De keuzes die ik nu maak zijn bewuster. Ik beleef veel dingen nu intenser. Dat heeft een bijzonder effect. Er lijkt meer te gebeuren in een uur of op een dag dan vroeger. Terwijl het tegendeel het geval is. Het vrijblijvende is overal vanaf.”

[…]

‘Vals zelfbeeld’

Behalve over Europa liet Segers zich ook uit over de binnenlandse politiek. In opinieblad De Groene Amsterdammer schreef hij eind 2021 een essay waarin hij ook minister-president Mark Rutte de maat nam. “Nederland gaat gebukt onder een vals zelfbeeld van superioriteit bij de bevolking en bij de leidende politicus die bij diezelfde bevolking populair wil blijven. Hierdoor wordt in geval van crises alleen gekeken naar de gevolgen. De oorzaken liggen altijd elders.”


Hoogleraar Mathieu Segers op 47-jarige leeftijd overleden

1976-2023 Segers schreef in veel media, waaronder NRC, opinie-artikelen en was regelmatig op televisie te zien. De vader van drie kinderen was al ruime tijd ongeneeslijk ziek.

Liza van Lonkhuyzen

Mathieu Segers, een bekend hoogleraar van de universiteit Maastricht, is op 47-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft 1Limburg zondag.

Segers was hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis aan de Universiteit Maastricht en maker van de podcast Café Europa. Hij was ook een veelgevraagd spreker in programma’s als Buitenhof en NPO Radio 1. Vanuit die rol duidde hij politieke ontwikkelingen in Europa. Ook was Segers lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Ook voor NRC schreef hij meermaals opiniestukken. Medio november verscheen er nog een kritisch artikel van zijn hand over onder meer de afwachtende houding in het Israëlisch-Palestijns conflict. „Het is de Europese weerspiegeling van een bredere internationale trend”, zo schreef Segers, „de mensenrechten en de rechtsstaat gaan meteen op de helling als de omstandigheden uitdagend worden.”

Ook toonde hij zich de afgelopen jaren in verschillende media kritisch op Mark Rutte. De kritiek ging bijvoorbeeld over de volgens hem door marketing en populariteit gedreven politiek van de minister-president. Zo schreef hij dat Rutte te weinig verantwoordelijkheid nam in het Toeslagenschandaal.

Segers was de oudste van drie broers en groeide op in een katholiek gezin in de buurt Wyck in Maastricht. Zijn vader had destijds een accountantskantoor, en zijn moeder was lerares bij een modevakschool. Politiek was al jong een passie van hem. Toen hij 15 was, kwamen regeringsleiders uit heel Europa in zijn stad onderhandelen over wat het verdrag van Maastricht moest worden. Ik was „waanzinnig gefascineerd door alles wat zich ineens in mijn straten afspeelde”, zei hij daar later over in een interview. „Hier werd de wereld opnieuw geordend, dat voelde ik aan alles.”

Segers studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit. In 2006 promoveerde hij op een proefschrift over Frans-Duitse relaties in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij deed daarna ook onderzoeksprojecten aan bekende buitenlandse universiteiten als Harvard en Oxford. Later werd hij onder andere decaan van het University College Maastricht.

Segers, vader van drie kinderen, was ongeneeslijk ziek. Eind 2020 bleek hij uitgezaaide darmkanker te hebben. Hij vertelde over zijn ziekte bij onder meer het Marathoninterview, een radioprogramma van de VPRO. Aan de ene kant noemde hij het „een enorme beproeving”. Maar hij zei ook dat hij „heel tevreden en comfortabel was in het leven vóór deze diagnose”. Dat „biedt veel ankers”. „Hoe raar dat ook klinkt, er is niet veel veranderd.”


OPNIEUW RELEVANT: INTERVIEW MATHIEU SEGERS

‘We zijn geneigd ons succes volledig aan eigen beslissingen toe te schrijven. Dat is gevaarlijk’

Nederland is zelfgenoegzaam, zegt hoogleraar en Europakenner Mathieu Segers (46): het focust te veel op het nu en kijkt niet naar het verleden. Terwijl dat hem persoonlijk juist helpt relativeren sinds hij kanker heeft. ‘Ik ben zelf natuurlijk ook een speelbal van de geschiedenis.’

17 december 2023, 15:42