Pensioenleeftijd gaat boven zeventig jaar uitkomen: Nederland blijft in kopgroep

seniors, old people's home, care for the elderly
Photo by RosZie on Pixabay

De pensioenleeftijd in Nederland stijgt in de komende decennia tot zeventig jaar of hoger, verwachten onderzoekers. Door de stijgende levensverwachting gaan mensen steeds later met pensioen. Daarmee blijft Nederland in een kopgroep met Denemarken, Estland, Italië en Zweden.

Onderzoekers van de OESO (een samenwerkingsorganisatie van westerse economieën) verwachten dat de levensverwachting in de toekomst verder groeit. En in landen als Nederland, Denemarken, Zweden en Italië groeit de pensioenleeftijd dan automatisch mee.

Nu is de pensioenleeftijd in Nederland 66 jaar en 10 maanden. Daarmee staan we volgens het lijstje van de OESO in de top vijf van landen met de hoogste pensioenleeftijd.

In 2024 loopt de pensioenleeftijd bij ons op naar 67 jaar. In 2028 staat al een verhoging naar 67 jaar en 3 maanden gepland. In 2029 stopt de stijging even, omdat in november bleek dat de levensverwachting niet was opgelopen.

Maar de OESO verwacht dus een verdere toename in de jaren erna. Daarmee komt de pensioenleeftijd van mensen die nu 22 jaar zijn en de arbeidsmarkt betreden hier uit op 70 jaar, schatten de onderzoekers.