PALESTINA 23: “Dus Palestijnen hebben geen recht om boos te zijn op hun bezetter. Terwijl Israëliërs wel recht hebben op hun vergelding.”

File:Pro-Palestina-protest-crop-DSC 0139.jpg” by Wouter Engler is licensed under CC BY-SA 4.0

Een dubbelgesprek met een Israëlische en een Palestijnse docent: ‘Ik zag meteen aan je ogen hoe moe je bent’

[…] Ze werden allebei geboren in Haifa, een stad in het noorden van Israël. Zbeidy heeft een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder die in Israël wonen, en een dochter met een man uit Gaza, van wie ze is gescheiden. Ze bleven in Nederland om hun dochter allebei te kunnen zien.

[…]

Dina Zbeidy kwam pas tijdens haar studie in Jeruzalem echt in contact met Israëliërs. Met een jongen raakte ze zelfs dik bevriend. Ze konden goed praten over zijn ervaringen in het leger. Tot Zbeidy, tijdens een protest tegen de Israëlische blokkade van Gaza, die vriend opeens bij een tegendemonstratie zag staan, onder een spandoek waarop stond: Het worden later toch terroristen, dus laat die kinderen sterven. Zbeidy: „We keken elkaar aan en wisten: dit was het.” Ze hebben nooit meer een woord gewisseld. Je kunt leuk vrienden met elkaar zijn, zegt Zbeidy sindsdien, „tot het over politiek gaat”.

[…]

Dina Zbeidy: „[…] Sinds 7 oktober is de eerste vraag van media aan Palestijnen steeds of ze Hamas veroordelen. Maar andersom hoeven Israëliërs niet het bombarderen van families in Gaza te veroordelen. Dus ik herken niet dat iedereen gedwongen wordt een standpunt in te nemen.”

[…]

Zbeidy: „Ik vind het belangrijk om te zeggen dat we dingen organiseren voor Palestijnen omdat zij het zijn die bij duizenden sterven en al zo lang onder bezetting leven. En het publiek weet heel weinig over hen. Zoals die Palestijns-Nederlandse acteur [Ramsey Nasr] zei: we kennen de namen en de leeftijden van alle Israëlische gegijzelden, maar niet die van de Palestijnse doden, en …”

Schonmann: „… Kennen we de namen van alle 1.200 Israëliërs die zijn gedood? Nee, de aantallen zijn gewoon te groot. Een verschil is ook dat de gijzelaars nog leven, en …”

Zbeidy: „… Nee, het verschil is dat Nederlanders makkelijker sympathiseren met Israëliërs dan met Palestijnen. Vanwege hun speciale connectie met Israël, vanwege culturele overeenkomsten en vanwege racisme jegens Arabieren. Dat blijven toch potentiële terroristen. Dus Palestijnen hebben geen recht om boos te zijn op hun bezetter. Terwijl Israëliërs wel recht hebben op hun vergelding. Maar, zoals de Israëlische journalist Amira Hass schreef, wat Israëliërs op 7 oktober meemaakten is voor Palestijnen al decennialang routine.”

Dina Zbeidy (Haifa, 1986) groeide op in Utrecht en het Palestijnse dorp Sakh-nin in Israël. Haalde haar bachelor sociologie en politicologie in Jeruzalem, haar master antropologie aan de Columbia University in New York en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Zbeidy woont weer in Nederland sinds 2012. Ze werkt bij de Hogeschool Leiden als docent sociale wetenschappen.

Statement of Scholars in Holocaust and Genocide Studies on Mass Violence in Israel and Palestine since 7 October

In the following statement, over 55 scholars of the Holocaust, genocide, and mass violence deplore the atrocity crimes against civilians committed by Hamas and Islamic Jihad on 7 October and by Israeli forces since then. The starvation, mass killing, and forced displacement of Palestinian civilians in Gaza is ongoing, raising the question of genocide, especially in view of the intentions expressed by Israeli leaders. Israeli President Isaac Herzog used particularly loaded language in an interview on MSNBC just a few days ago, on 5 December: “This war is a war that is not only between Israel and Hamas. It’s a war that is intended, really, truly, to save western civilization. […]

They call for urgent action to stop Israel’s attack on Gaza and to work towards a future that will guarantee the equality, freedom, dignity, and security of all the people who live between the Jordan River and the Mediterranean Sea.

“Bombing Kids Is Not Self Defense” by Becker1999, Flickr.com, CC BY 2.0 DEED.