Palestina 20: Journalist Gideon Levy heeft weinig hoop voor Israël: ‘Wereld staat belachelijk welwillend tegenover Israel’en ‘We zitten vast in onze slachtofferrol’

Israelies against the war on Gaza @ Berlin” by Libertinus is licensed under CC BY-SA 2.0

De Israelische journalist Gideon Levy (Tel Aviv, 70 jaar)) bereikte al weinig landgenoten met zijn berichtgeving over Palestijnen, maar sinds de Hamas-aanval is er helemaal geen ruimte meer voor empathie. ‘Waarschijnlijk weten jullie in Nederland beter wat inwoners van Gaza meemaken.’

Gideon Levy Soppakanuuna, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Sacha Kester 9 december 2023

In dit dorp wonen Palestijnen en Joden in vrede samen: ‘Dit is moment van de waarheid’

Wahat al-Salam/Neve Shalom MathKnight, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Zeker sinds 7 oktober lijken Palestijnen en Israëliërs lijnrecht tegenover elkaar te staan. Toch zijn er ook Joden en Palestijnen die zich samen inzetten voor vrede. Zoals in het dorp Wahat al-Salam/Neve Shalom, waar ze er bewust voor kiezen om samen te leven. Maar, zien de inwoners, vrede komt niet vanzelf. “Het is hard werken.”

Op de grens van de Westelijke Jordaanoever, omringd door dieppaarse wijngaarden en velden vol klaprozen, ligt een afgelegen dorpje waar Joden en Palestijnen vredig samenleven. ‘s Zomers springen hun kinderen samen in het gemeenschappelijke zwembad, ‘s winters vieren ze elkaars feestdagen samen. 

Het klinkt als het begin van een sprookje, als een fantasiewereld – al helemaal sinds 7 oktober, toen de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak. Maar dit dorp bestaat echt.

Oud-journaliste satirisch blad Charlie Hebdo verliest prijs na kritiek op Israël

Zineb El Rhazoui, Nano GoleSorkh, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Zineb El Rhazoui, oud-journaliste van het satirische blad Charlie Hebdo, is de Simone Veil-prijs kwijtgeraakt. Zij kreeg de prijs in 2019 voor haar strijd tegen het jihadisme na de aanslag op de redactie van het blad in 2015.

De vooraanstaande Franse prijs is afgenomen door Valérie Pécresse, de president van de Parijse regio Ile-de-France. Volgens haar heeft El Rhazoui onlangs “schandalige en schokkende uitspraken” gedaan of gepubliceerd in een commentaar op het geweld van Israël in de Gazastrook.

El Rhazoui vindt het geweld tegen de bevolking van de Gazastrook een vorm van volkerenmoord.

Geen drinkwater of onderdak: dit is ‘veilige zone’ al-Mawasi in Gaza

In het zuiden van Gaza heeft Israël een paar vierkante kilometer aangewezen als ‘veilige zone’ voor gevluchte Palestijnen. Maar er is bijna geen drinkwater, geen elektriciteit en er staan nauwelijks gebouwen voor onderdak. “Nergens in Gaza is het écht veilig.”

Al-Mawasi is een smalle strook land in Zuid-Gaza aan de Middellandse Zee. Het is een bedoeïenennederzetting en bestaat grotendeels uit zandduinen en landbouwgrond. Het zou een veilig ‘humanitair’ gebied moeten zijn in de Gazastrook, waar Israël beloofd heeft niet te bombarderen. Maar online gaan beelden rond van de opvangplek: een uitgestrekte zandvlakte met geïmproviseerde tenten, en bezaaid met afval.

Zo groot als Eindhoven Airport

Israël heeft een gebied van zo’n 6,5 vierkante kilometer aangewezen, ongeveer zo groot als de luchthaven in Eindhoven.