‘Onmogelijke’ monsterklus om dit jaar onderdak te vinden voor 4.000 statushouders in onze regio

map of the world, people, group, asylum
Photo by kalhh on Pixabay

Voor bijna 4.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders, moet onze regio dit jaar een huis vinden. Uit onderzoek van Rijnmond blijkt dat in de eerste elf maanden voor ruim 2.900 (75 procent) onderdak is gevonden. Door krapte op de huizenmarkt is het een onmogelijke klus om voor de laatste duizend mensen nog dit jaar een huis te vinden.

Financieel Dagblad 6 oktober 2017 https://fd.nl/economie-politiek/1221025/stef-blok-ik-ben-de-eerste-vvd-er-die-een-heel-ministerie-heeft-doen-verdwijnen

[…]

Afhankelijk van corporaties

Gemeenten zijn afhankelijk van het aantal sociale huurwoningen dat vrijkomt bij de corporaties. Dat aantal wordt steeds minder. Dat blijkt uit cijfers van Maaskoepel, de federatie van 22 corporaties in Rotterdam en 11 gemeenten in de Rijnmonddelta. Daaronder vallen Capelle aan den IJssel, Schiedam, Voorne aan Zee en Nissewaard.

In de eerste zes maanden van 2023 kwamen er bij deze 22 corporaties 5.306 sociale huurwoningen vrij en daarvan is 8 procent naar statushouders gegaan. Dat gaat om 424 woningen. In de eerste helft van 2022 kwamen 5.546 sociale huurwoningen vrij en ging 6 procent naar statushouders, oftewel 333 woningen. […]

Er zijn minder huizen nodig dan het aantal statushouders. De groep bestaat namelijk niet alleen uit alleenstaanden, maar ook uit gezinnen en familieleden.

Door een grote toestroom kampt Nederland met een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en huizen voor erkende vluchtelingen. Alle gemeenten moeten daarbij helpen en dat gebeurt ook, alleen is dat onvoldoende en op vrijwillige basis. De nieuwe spreidingswet – onlangs aangenomen door de Tweede Kamer en in januari 2024 behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel – moet gemeenten verplichten tot noodopvang en huisvesting van statushouders.

Enquête grote gemeenten: ruim kwart van sociale huurhuizen naar ‘urgenten’

Van de vrijkomende corporatiewoningen was 8 procent voor asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenoemde statushouders. Dat alles blijkt uit een enquête van de NOS onder de vijftig grootste gemeenten in Nederland, die door 43 gemeenten volledig is ingevuld.

[…]

© NOS wacht- en zoektijd voor sociale huurwoningen