Ondanks ‘bizarre lobby’ bleef strenge Europese AI-wet grotendeels overeind
De Europese Unie kwam vrijdag na een uitzonderlijk lange onderhandeling tot een voorlopig akkoord om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie aan banden te leggen. Vanuit de techindustrie werd zeer veel moeite gedaan om de nieuwe AI-wet iets af te zwakken. Deels met succes, maar de strengste regels bleven overeind.
In het kort
- De EU heeft een belangrijk voorlopig akkoord bereikt om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) aan banden te leggen, ondanks pogingen vanuit de techindustrie om maatregelen te verzachten.
- De regels moeten zorgen dat AI veilig en transparant wordt ingezet in Europa, waarbij strengere regels gelden voor systemen die meer risico’s opleveren.
- Er blijven voorlopig nog vragen over de precieze invulling van de wet, bijvoorbeeld over hoe je meet of een AI-model voldoet aan de bescherming van mensenrechten.
[…]
De AI-wet moet ervoor zorgen dat AI-modellen in Europa straks veilig en transparant worden ingezet. Hoe hoger het risico op problemen, des te zwaarder de regels. Sommige systemen worden helemaal verboden. Denk aan programma’s die burgers kunnen beoordelen op hun gedrag, zoals in China gebeurt.
[…]
In Europa komt volgens de afspraken een nieuw orgaan dat toezicht houdt op AI. Daarnaast zal de Europese Commissie zich bemoeien met de grote AI-modellen.
Overigens gaat het nog wel even duren voordat de Europese AI-wet van kracht is. Begin volgend jaar wordt er door de Europese raad en de lidstaten gestemd. Dit is doorgaans een formaliteit. Daarna duurt het nog twee jaar voordat de regels daadwerkelijk ingaan.
Er is een akkoord bereikt over de Europese wet waarin kunstmatige intelligentie wordt gereguleerd (de zogeheten AI-verordening). We zijn sceptisch over de uitkomsten.
Wij zijn sceptisch.
Vandaag zijn de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie tot een akkoord gekomen over de AI-verordening.
Het beschermen van fundamentele rechten was één van de belangrijkste doelen van de wet. Volgens Brando Benifei, één van de leidende rapporteurs van het Europees Parlement, is dat doel behaald en staat de mens centraal in de wet. Wij houden echter nog een slag om de arm, zolang we de volledige tekst niet hebben gezien. In deze tekst baseren we ons dus vooral op de persconferentie. die gisternacht plaatsvondt. Op basis daarvan zijn we niet bepaald enthousiast.
Met al deze voorbeelden waarin Nederland keer op keer de fout in gaat, is het helder waarom burgers tegen de overheid beschermd zou moeten worden.