Noorse regering wil gigantisch stuk zeebodem ontginnen
De regering van Noorwegen is van plan om een stuk zeebodem met een oppervlakte van zeven keer Nederland te ontginnen. De opbrengst zou weleens gigantisch kunnen zijn. Zeeleven zal moeten wijken.
Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
Tussen de Noorse eilanden Jan Mayen en Spitsbergen in de Noordelijke IJszee ligt een schat. Goud en zilver is er te vinden, maar het meest reikhalzend kijkt Noorwegen naar de grote hoeveelheden koper, kobalt, mangaan, gallium en neodymium die daar in ‘hun’ zeebodem zit. Metalen die nodig zijn voor de energietransitie.
In het Noorse parlement tekent zich een meerderheid af om de grondstoffen daadwerkelijk te ontginnen. Afgelopen zomer al deed de minderheidsregering van de Conservatieve Partij en de Centrumpartij hiertoe al een voorstel. Vorige week besloten de Arbeiderspartij en de Vooruitgangspartij het voorstel te ondersteunen.
Volgens het Wereldnatuurfonds is het ‘de slechtste milieumaatregel’ die Noorwegen ooit genomen heeft. Greenpeace Noorwegen noemt het simpelweg ‘gênant’.
Het klinkt als een waanzinnige belofte: diepzeemijnbouw. Belangrijke grondstoffen die we nodig hebben voor de groene energietransitie, zou je in de toekomst van de bodem van de oceaan kunnen plukken. Maar veel natuurbeschermers zijn huiverig over deze nieuwe techniek. We weten nauwelijks iets over de diepzee, dus hoe kunnen we de gevolgen dan overzien?
Gemma Venhuizen, Hanneke Chin-a-Fo & Laura Wismans