COP28: Woeste reacties op nieuw voorstel klimaattop: ‘Onsamenhangend verlanglijstje’

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

Een deal over het uitfaseren van fossiele brandstoffen lijkt ver weg op de klimaattop in Dubai. De voorzitter heeft een voorstel gedaan voor een compromis tussen de tweehonderd landen, maar daarin is stoppen met olie, gas en kolen slechts een vrijblijvende optie.

Sultan Al Jaber, de controversiële voorzitter van de top, presenteerde maandagmiddag de langverwachte concepttekst die moet leiden tot een akkoord op de klimaattop. Daarin worden allerlei acties genoemd die landen kunnen nemen om klimaatverandering tegen te gaan, maar dat hoeft dus niet.

Het geleidelijk stoppen met fossiele brandstoffen (een veelbesproken phase-out) behoort niet tot de genoemde opties, terwijl die mogelijkheid eerder nog wel op tafel lag. Nu gaat het over het “verminderen van de consumptie en productie van fossiele brandstoffen”.

Daarnaast worden grootschalige CO2-opslag, fossiele subsidies aan banden leggen en stoppen met het bouwen van kolencentrales genoemd als mogelijke klimaatmaatregelen.

‘Gigantische stap achteruit’

Voor de EU zijn elementen van de tekst “onacceptabel”, zei de Spaanse klimaatminister Teresa Ribera maandagavond.

[…]

Zoals altijd op klimaattoppen spelen de Verenigde Staten en China een essentiële rol bij het bepalen van de uitkomst. China lijkt zich dit jaar constructief op te stellen. Ze komen zelfs “relaxed” over, zegt Eickhout na een ontmoeting met de hoofdonderhandelaar van China.

“Ze hebben niks te winnen, maar ook niks te verliezen”, omschrijft Eickhout de Chinese positie. […] China investeert al veel geld in hernieuwbare energie en loopt daarmee zelfs ruim voor op de eigen klimaatplannen.