Klimaatraad: ‘Komend kabinet moet uitstoot sneller verminderen, maar mensen met lage inkomens daarbij ontzien’

Een nieuw kabinet moet sneller broeikasgassen terugdringen en in de Europese Unie pleiten voor een nieuw, aangescherpt klimaatdoel. Dat schrijft de nieuwe wetenschappelijke Klimaatraad in zijn eerste grote advies aan de Tweede Kamer en het toekomstige kabinet.

Vanwege de verkiezingen maakten de tien wetenschappers in de Klimaatraad haast met hun eerste advies. „Dan kan het nog mee in de coalitieonderhandelingen”, zegt Jan Willem Erisman, hoogleraar milieu en duurzaamheid en voorzitter van de Klimaatraad. In april heeft het demissionaire kabinet de raad ingesteld, met als taak de regering gevraagd en ongevraagd te voorzien van wetenschappelijk onderbouwd advies over klimaatbeleid.

[…]

Zo is er meer in het advies van de Klimaatraad dat niet lijkt aan te sluiten bij wat de vier rechtse partijen willen. Een grote bijdrage aan de versnelling moet volgens de Klimaatraad komen van burgers die zich duurzamer gaan gedragen, bijvoorbeeld door minder benzine- of dieselauto’s te rijden, minder zuivel en vlees te eten, huizen te verduurzamen en minder spullen te kopen.

Ontmoedigen van vlees en zuivel

Een nieuw kabinet moet meer „sturen op duurzame keuzes en gedrag”, onder andere door uitstoot te belasten en normen te stellen. Maar ook door duurzame opties als het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken, energiecollectieven gerund door burgers te steunen en mensen met lage inkomens te ontzorgen, bijvoorbeeld door verhuurders te verplichten huurwoningen te isoleren. „De politiek heeft dat tot nu toe niet gedaan. Maar bij sturen op duurzaam gedrag is nog veel winst te halen”, zegt Erisman in een toelichting op het advies.

[…]

„Nederland zelf kan natuurlijk niet de wereld redden, daarvoor zijn we te klein”, zegt De Coninck. „Maar als Nederland het niet doet, gaat de rest van de wereld het zeker niet doen. Als het ergens kan, is het hier. Laten zien wat er kan, is heel belangrijk.”