Het water steeg, dus ging de ‘voordeur’ van Nederland op slot (en dat is uniek)

Het zeewater stond zeer hoog en dus werden de spreekwoordelijke voordeuren van Nederland gesloten. Alle stormvloedkeringen in ons land gingen dicht, zodat we geen natte voeten kregen. “Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt.”

Deon Slagter stond gisteravond laat met zijn collega’s gespannen maar enthousiast naar vijftien schermen te kijken in de ‘waterkamer’ van het Watermanagementcentrum in Lelystad. Daarop was te zien hoe de vier grootste waterkeringen van ons land – de Oosterscheldekering, de Hollandsche IJsselkering, de Maeslantkering en de Ramspolkering – dicht gingen. 

‘De voordeuren van Nederland’, noemt Slagter de Deltawerken. En dat was nodig, want het water kwam gisteren zeer hoog op verschillende plekken in Nederland. De Wadddenhaven bij Oudeschild op Texel liep onder water, Delfzijl kampte met hoogwater en op de Noordzee raakte een cruiseschip stuurloos door een stroomstoring na een grote golf. “We wisten dat dit water eraan zat te komen”, zegt Slagter, die als voorzitter van de landelijke commissie overstromingsdreiging de waterstand de afgelopen weken al continu in de gaten hield. 

De vier stormvloedkeringen van © Rijkswaterstaat in Zuid-Holland