Het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstof lijkt ingezet

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

Ondanks vooraf bestaande twijfels over olieman Sultan Al-Jaber wist hij als voorzitter voor elkaar te krijgen dat de wereld afstand gaat nemen van fossiele brandstoffen. Hoe, dat moet nog blijken.

De wereld moet „op een rechtvaardige, ordelijke en billijke manier afstand nemen (transitioning away) van fossiele brandstoffen in energiesystemen”. Dat is de toverformule waarmee Sultan Al-Jaber, voorzitter van de klimaattop in Dubai, erin is geslaagd om de ambities van Europa en het verzet van de olieproducerende landen bij elkaar te brengen in een slotverklaring. Het doel is om „in dit kritieke decennium acties te versnellen, om rond 2050 netto-nul emissies te bereiken, in overeenstemming met de wetenschap”.

Ongeveer 24 uur later dan gepland is dit volgens Al-Jaber niets minder dan „een historische besluit”. Nooit eerder werd in de slotverklaring van een klimaattop zo expliciet verwezen naar het einde van het tijdperk van de fossiele energie. Twee dagen en nachten van zenuwslopende onderhandelingen waren nodig om min of meer op te schrijven wat volgens klimaatwetenschappers al lang overduidelijk is: zonder een einde te maken aan het gebruik van kolen, olie en gas is het onmogelijk om klimaatverandering een halt toe te roepen.

[…]

Vooral over aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering en over de financiering van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden zijn de afspraken weinig concreet. Tasneem Essop, directeur van CAN International, waarin tientallen milieuorganisaties samenwerken, zei te vrezen dat kwetsbare volkeren en landen „met de last worden achtergelaten om deze transitie te financieren en een crisis aan te pakken die zij niet hebben veroorzaakt”. Ze riep de vervuilende landen en bedrijven op om de financiering te leveren die hoort bij een rechtvaardige transitie.