Er komen veel meer recyclefabrieken in Nederland

Plastic garbage in polluted waters Emilian” by water.alternatives is licensed under CC BY-NC 2.0

Nederland moet nog meer afval gaan importeren dan nu al gebeurt, blijkt uit onderzoek van KPMG. Anders is er te weinig plastic voor de circulaire fabrieken.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Hoewel veel Nederlanders hun plastic flessen inleveren en slimme machines de verpakkingen uit het restafval vissen, wordt het grootste deel van het plastic afval in Nederland verbrand, namelijk 70 procent. Om dit percentage naar beneden te krijgen, investeren bedrijven de komende jaren naar verwachting miljoenen in nieuwe recyclefabrieken. Dat is ook belangrijk voor de verduurzaming van de chemische industrie, die nu nog vooral plastic maakt uit fossiele grondstoffen.

Vraag en aanbod

De vraag is wel of er straks voldoende materialen zijn om die circulaire fabrieken te voeden. Adviesorganisatie KPMG heeft onderzocht of vraag en aanbod in 2030 een beetje in balans zijn. Dat is niet het geval, concludeert Tom Hesselink van KPMG. “De vraag groeit harder dan het aanbod, wat leidt tot een grote disbalans.”

Tot 2030 verdubbelt de capaciteit voor het recyclen van plastic afval, blijkt uit het donderdag verschenen rapport Plastic grondstoffen voor recycling in Nederland, en wel tot 2,2 miljoen ton. Maar de aanvoer blijft steken op één miljoen ton.

Vooral in het commerciële en industriële bedrijfsafval valt nog een wereld te winnen. Ook kan de verwerking van het huishoudelijk afval beter. “De bulk van het afval wordt momenteel niet gesorteerd voor recycling, maar gaat meteen naar de afvalverbranding”, zegt Hesselink.