Dit dorp heeft crisisopvang juist omarmd: ‘Echte vriendschappen ontstaan’

Migration” by Lars Plougmann is licensed under CC BY-SA 2.0

Overlast, onwelwillende gemeenten, protesterende omwonenden: veel verhalen en meningen over de asielopvang in Nederland zijn negatief. Toch zijn er ook positieve ervaringen. “Waarom komen díe verhalen niet in de media?”, vroeg een NU.nl-lezer ons. Haar dorp heeft de komst van een crisisopvang juist volledig omarmd.

[…]

‘Ze voegen zoveel toe’

“Dat het een succesverhaal is geworden, komt vooral doordat de gemeente qua communicatie heel erg open is geweest naar de inwoners. En er werden ook veel positieve verhalen in de plaatselijke krant opgeschreven, om de bewoners bij het succes te betrekken.”

“Ik zie al die negatieve berichten, al die onderbuikgevoelens die mensen hebben. Dat komt volgens mij omdat mensen angst hebben en er al zoveel problematiek is, zoals met de woningbouw. Er is natuurlijk een grote groep mensen die op een woning zit te wachten, maar asielzoekers zijn daar maar zo’n klein onderdeel van. Toch zij zijn wel het mikpunt en dat vind ik oneerlijk.”

“Als je dan iets positiefs kunt vertellen en er meer gemeenten zijn die daardoor over de streep worden getrokken, dan kunnen mensen er misschien anders naar gaan kijken”, zegt Marjan. “Ze voegen zoveel toe. Ze zijn ook bereid iets terug te doen, bereid om te gaan werken. Helaas wordt dat ze moeilijk gemaakt als ze vaak moeten verhuizen en ze nergens kunnen aarden.”

Goed dat asielzoekers kunnen werken, maar waarom moest dit nu weer via de rechter?

NOS 12 november 2023