De klimaatambities moeten in Dubai fors omhoog, maar de voortekenen zijn niet gunstig
Analyse klimaattop
Twee oorlogen hebben het klimaat als geopolitiek thema naar de achtergrond geduwd. Dat de internationale klimaattop die donderdag begint wordt georganiseerd door de Emiraten, een olieproducerend land, helpt ook niet.
COP28, de grote klimaattop die donderdag in Dubai begint, vindt plaats in het jaar dat vrijwel zeker de geschiedenis in zal gaan als het warmste ooit. En dat is maar één van de records. 2023 telde ten minste 86 dagen waarop de gemiddelde temperatuur meer dan 1,5 graden hoger lag dan voor de industriële revolutie. De maand september was zelfs 1,8 graden warmer. De extremen die de wereld dit jaar te verduren kreeg, worden vaak ‘het nieuwe normaal’ genoemd. Maar dat is niet terecht. Want zonder extra klimaatbeleid is dat nieuwe normaal al weer op weg naar een volgend, extremer nieuw normaal.
Dat is een pijnlijke zekerheid aan het begin van deze klimaattop, waar het moet gaan over dat extra beleid. Iedereen in Dubai weet dat er een grote kloof bestaat tussen wat er nodig is om te voorkomen dat de opwarming uit de hand loopt en wat er tot nu toe is afgesproken. En iedereen weet ook heel goed wat er nu volgens het Klimaatakkoord van Parijs (2015), waar bijna alle landen van de wereld hun handtekening onder hebben gezet, moet gebeuren. Simpel gezegd: meer.