Boeren en kabinet hebben mestcrisis zelf gecreëerd

Tractor delivering slurry onto a field
Photo by Mirko Fabian on Pexels

Een acute mestcrisis stelt boeren voor omvangrijke problemen. Boerenleiders melden nu al huilende agrariërs aan de lijn te krijgen, die radeloos zijn omdat ze de mest van hun vee niet kwijt kunnen.
De situatie wordt alleen maar erger. Experts van het mestcentrum NCM rekenden uit dat het binnenlandse mestoverschot de komende jaren meer dan vervijfvoudigt.

[…]

Nederlandse boerenleiders en opeenvolgende landbouwministers weten al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw van het mestoverschot.

Vooropgesteld moet worden dat de ellende bij sommige agrariërs groot is. Meteen daarna moet worden geconstateerd dat hun boerenleiders de kop erg lang in het zand hebben gehouden.

[…]

Deze mestcrisis is niet de schuld van Europa. Nederlandse boerenleiders en opeenvolgende landbouwministers weten al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw van het mestoverschot. Ze namen welbewust halfzachte maatregelen om groei van de veehouderij niet te belemmeren. Nederlandse boerenleiders en politici hebben deze mestcrisis zelf gecreëerd.