Advocaat Ficq strijdt tegen industrie: ‘Hierna wil ik Shell aanpakken’

Bénédicte Ficq (2018) DWDD, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Na jarenlang zware criminelen te hebben bijgestaan, richt Bénédicte Ficq haar pijlen nu op bestuurders van grote bedrijven. De strafrechtadvocaat klaagde namens duizenden omwonenden de directeuren van Tata Steel en Chemours aan. Als het aan Ficq ligt, volgen er meer.

Hoe kijkt u terug op 2023?

“Het was een woest en woelig jaar. In 2023 zijn er weer ‘duizenden’ nieuwe records gebroken. Hitterecords in Spanje, verwoestende branden in Griekenland en overstromingen in Slovenië. We zien de gevolgen van klimaatverandering in onze achtertuin.”

U besloot dit jaar mee te doen aan de acties van Extinction Rebellion op de A12. Waarom?

“Ik vind dat iedereen die een beetje een stem heeft daar iets mee moet doen. Het is voor mij niet eens een optie om niets te doen.”

[…]

Wanneer kwam bij u het besef: hier is echt iets serieus aan de hand? Ik moet me hiervoor inzetten.

“Dat kwam geleidelijk. Ik denk sinds een jaar of tien. Het werken aan de tabakszaak (Ficq klaagde in 2016 de tabaksindustrie aan voor doodslag en mishandeling, red.) heeft me doen beseffen dat de mensen met veel macht en heel veel geld gewoon totaal gewetenloos kunnen zijn.”

“Dat hele systeem van de tabaksindustrie is erop gericht mensen verslaafd te maken, om zo de omzet zo hoog mogelijk te krijgen. Gewoon totale walgelijke schijt hebben aan het feit dat mensen overlijden aan het door jou gemaakte product.”

Benedicte Ficq, strafrechtadvocaat

[…]

Hoe heeft het vervuilen en ziek maken volgens u zo lang kunnen plaatsvinden?

“Het is heel raar hoe dat werkt. In die tabakszaak dachten we ook: hoe is het toch mogelijk dat zoiets zo lang geruisloos, protestloos plaatsvindt? Dat is het geniale werk van lobbyisten. Die praten in Den Haag, in Europa, op feestjes.”

“Tata Steel gebruikt in feite een methode waar in de onderwereld ook mee wordt gewerkt. Ze organiseren mooie feesten, een schaaktoernooi, werken samen met het revalidatiehuis in Wijk aan Zee. Noem maar op. Geef, geef, geef, dan kunnen wij onze stille gang gaan.”

Vindt u de directie van Tata Steel en Chemours crimineel?

“Ik heb aangifte gedaan van een misdrijf. Ik durf te zeggen dat ze crimineel zijn, op het moment dat de vervolging heeft geresulteerd in een veroordeling van de strafrechter.”