Advies Gezondheidsraad: eet vaker paddenstoelen, minder biefstuk

Bitter Melon with Vegetarian Chicken and Oyster Mushroom” by Taekwonweirdo is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Minder risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Dat is wat een meer plantaardig voedingspatroon kan opleveren, stelt de Gezondheidsraad. Bovendien is een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten beter voor het milieu. Daarom is het verstandig om wat vaker een stukje vlees te vervangen met bijvoorbeeld peulvruchten.

Op dit moment heeft het voedingspatroon van de meeste mensen een verhouding van 60 procent dierlijke en 40 procent plantaardige eiwitten. Wat de Gezondheidsraad betreft moeten die percentages worden omgedraaid. Denk daarbij aan het eten van linzen, bruine bonen en kikkererwten in plaats van carpaccio.

Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de VU Amsterdam erkent dat een biefstuk laten staan voor bonen en paddenstoelen voor veel mensen ‘betuttelend’ klinkt. “Toch zijn er best veel kleine veranderingen die mensen niet merken”, stelt hij. “Als je de balletjes in de soep geleidelijk vervangt door plantaardige zal niemand daarover klagen”