Waterschapsbelasting schiet omhoog om ‘Nederland leefbaar te houden’

Gemaal Stein – Steinsedijk – Haastrecht” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-SA 2.0

Komend jaar gaat de waterschapsbelasting voor gezinnen met een eigen huis met gemiddeld 50 euro omhoog. Eenpersoonshuishoudens in een huurwoning zien de belasting met ongeveer 20 euro omhoog gaan.

De belastingen stijgen omdat er meer moet worden geïnvesteerd om ‘Nederland leefbaar te houden voor toekomstige generaties’, meldt de Unie van Waterschappen.

Hoeveel hoger?

  • Een gezin met een eigen huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro betaalde in 2023 gemiddeld 371 euro. In 2024 wordt dat 416 euro. 
  • Voor een woning van 325.000 euro stijgt de belasting van 392 naar 441 euro. 
  • Voor een woning van 400.000 euro neemt dat bedrag toe van 413 naar 465 euro. 
  • De waterschapsbelasting van een alleenstaande huurder stijgt gemiddeld van 168 euro dit jaar naar 188 euro in 2024.

Bestuurslid Vincent Lokin van de unie wijst op de steeds drogere zomers en de steeds vaker voorkomende extreem natte periodes waarmee waterbeheer te maken krijgt. Hij spreekt van een ‘balanceeract voor waterschappen’ die hard werken ‘aan veilige dijken en het beperken van watertekorten en wateroverlast’.

Waterkwaliteit onder druk

“De waterkwaliteit staat in Nederland ook nog eens onder druk, door intensief gebruik van land en doordat er steeds meer stoffen in het water terechtkomen die we daar niet in willen hebben”, zegt Lokin. “Omdat we de problemen in het waterbeheer niet vooruit willen schuiven naar volgende generaties, investeren we fors.”

Bekijk hier waarom we waterschapsbelasting betalen