Verzekeraars schrappen vrije keuze ggz en wijkverpleging, restitutiepolis op retour

care for the elderly, seniors, maintenance
Photo by RosZie on Pixabay

Steeds minder zorgverzekeraars bieden nog een restitutiepolis aan. Bij zo’n polis kunnen klanten zelf kiezen naar welke zorgaanbieder ze gaan. De verzekeraar vergoedt de zorg, ook als die aanbieder geen contract heeft met de verzekeraar.

Drie verzekeraars, CZ, Zilveren Kruis en Stad Holland, stoppen komend jaar met het volledig vergoeden van de zorg van sommige aanbieders van ggz-zorg en wijkverpleging. Andere verzekeraars deden dat eerder al.

Hogere tarieven zonder contract

“Niet-gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en ggz rekenen vaak meer dan het gemiddelde tarief van de markt”, zegt CZ hierover. “Hierdoor stijgt de zorgpremie voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft, is het vervangen van de restitutiepolis door de combinatiepolis nodig.” Bij CZ heeft overigens maar 5 procent van de klanten dit jaar een restitutiepolis.

“Bij wijkverpleging zien we dat niet-gecontracteerden meer zorg leveren per klant. Als een gecontracteerde met minder uren mensen ook goed kan helpen, is dat voor de premiebetaler toch gewoon beter”, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis over de beslissing.