Tweede Kamerverkiezingen: Zorg lijkt wel een taboe-onderwerp in verkiezingstijd

St. Thomas-Elgin General Hospital – New Intensive Care Ward, 1961” by Elgin County Archives is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Verkiezingscampagne 

De zorg kost heel veel geld, gaat iedereen aan en kent grote problemen, waardoor die in de toekomst minder goed dreigt te worden. Kiezers vinden het een belangrijk thema. Waarom gaat het er in de campagne dan nauwelijks over?

Zelfs D66-leider Rob Jetten werd het twee weken geleden in Nijmegen een beetje te gortig. Het is, zei hij tijdens een lezing over de toekomst van de zorg, „verbazingwekkend hoe weinig het in deze verkiezingscampagne tot nu gaat over de zorg. Een bizarre paradox: in coronatijd hadden we het in de Tweede Kamer over niets anders. Waarom toch die oorverdovende stilte in de campagne?”

Typerend genoeg landde zijn boodschap slechts bij een select gezelschap: het zorgpersoneel van het RadboudUMC, dat zijn speech aanhoorde. De rest van Nederland kreeg er weinig van mee, al mocht hij er ’s avonds nog wel even over vertellen bij tv-programma Op1. Daarna werd het stil.

Voor zorg is nooit heel veel aandacht in de verkiezingsdebatten waar het echt om gaat: die op de tv, waar miljoenen mensen naar kijken. Neem het eerste grote RTL-verkiezingsdebat op zondag 5 november met ‘de grote drie’: Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Timmermans (GroenLinks-PvdA). De thema’s: bestaanszekerheid, klimaat, migratie en leiderschap.