ING en Shell paaien belegger met koop van eigen aandelen. Spaarrentes blijven laag

ING Bank” by R/DV/RS is licensed under CC BY 2.0
Shell Gas pumps.” by Bernard Spragg is licensed under CC CC0 1.0

Kwartaalcijfers 

Met het inkopen van eigen aandelen belonen ING en Shell hun aandeelhouders. Hun keuzes raken aan het debat over de maatschappelijke rol van ondernemingen.

„We zijn ons bewust van de publieke discussies over spaarrentestanden”, zo wordt Steven van Rijswijk, de topman van ING, geciteerd in het persbericht over de kwartaalcijfers van de bank, die donderdag werden gepresenteerd. Al langer vragen veel consumenten zich af waarom hun spaarrente niet (veel) harder is gestegen, net als de rente van de Europese Centrale Bank, die wél fors is opgelopen, evenals de hypotheekrente. Die vragen spelen ook in politiek Den Haag.

Toch laat ING zich tot dusver niet te veel door deze „publieke discussies” leiden, zo bleek donderdag. Niet de spaarrente ging omhoog, maar de toekomstige beloning van aandeelhouders. De bank kondigde aan dat ze voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen zal gaan terugkopen. Omdat hierdoor het totale aantal aandelen in de markt krimpt, kunnen aandeelhouders rekenen op hogere koersen en winsten. In november vorig jaar kocht ING al voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen in.

[…]

Shell koopt ook aandelen

Er waren donderdag ook kwartaalcijfers van een ander bedrijf dat onder vuur ligt vanwege zijn maatschappelijke rol: Shell. De Britse olie- en gasreus, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, maakte in zijn kwartaalbericht bekend dat het voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen. De totale inkoop van aandelen in de tweede helft van het jaar komt uit op 6,5 miljard dollar. Dat getal ligt „veel hoger” dan de 5 miljard dollar die Shell in juni nog had beloofd. Een extra cadeautje voor de belegger dus.

De oliesector heeft gemeen met de bankensector dat er de laatste tijd goede winsten worden gemaakt, in het geval van de oliesector zelfs zeer goede winsten. Shell maakte in het derde kwartaal een winst van 6,2 miljard dollar. Mooi voor de aandeelhouders, maar zij kijken ook naar de concurrentie van Shell in de Verenigde Staten: daar wordt, door de oil majors Exxon en Chevron, nóg meer geld verdiend. Hun beurskoersen zijn ook relatief meer gestegen.

Shell zou zijn winsten kunnen inzetten om in hernieuwbare energie te investeren, maar de druk vanuit beleggershoek zwelt aan om juist het tegenovergestelde te doen: sterker inzetten op fossiele energie, en dus ingaan tegen het maatschappelijk breed gesteunde doel van reductie van CO2-emissies.

Dat is namelijk wat Exxon en Chevron ook doen.