Supermarktprijzen in Nederland hoger door belemmering van fabrikanten

DSC05507” by juicy jam is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Winkels en consumenten zijn onnodig duurder uit omdat winkels hun voorraden niet mogen inkopen in andere landen uit de Europese Unie. Op 1 op de 25 goederen kan de inkoopprijs daardoor gemiddeld 10 procent hoger uitpakken, zo blijkt uit onderzoek dat minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat liet uitvoeren na klachten van winkels.

Meer dan de helft van de 44 ondervraagde grote inkopers verklaarden aan de onderzoekers dat zij concreet te maken hebben met zogenoemde ‘territoriale leveringsbeperkingen’ door Europese fabrikanten en leveranciers. Grootste belemmering om in een goedkoper ander EU-land in te kopen is “een dwingende doorverwijzing naar de Nederlandse vestiging van de leverancier”. Dit wordt gevolgd door “een algehele weigering om producten te leveren”.

Ook ruim 300 ondervraagde bedrijven zeiden tegen dezelfde problemen aan te lopen, zo staat in het eindrapport van onderzoeksbureau Ecorys. Alle zeven grote supermarkten, waaronder marktleiders Jumbo en Albert Heijn, melden vooral geen A-merken in andere Europese landen te kunnen inkopen.

Ook doe-het-zelfzaken en online platforms ondervinden hier hinder van. “Dit kan in Nederland leiden tot een hogere consumentenprijs, een lagere winstmarge voor ondernemers en een beperkter productaanbod”, stelt het ministerie.