Raad van State vreest verkoop huurwoningen door nieuwe wet

Brown and white wooden house
Photo by Alexander Isreb on Pexels

Het is maar zeer de vraag of woningzoekenden worden geholpen met de plannen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) om een deel van de vrije sector te reguleren. Tot die conclusie komt de Raad van State in een vandaag uitgebracht advies over de Wet betaalbare huur. Daarin schrijft de het adviesorgaan dat er een reëel risico is dat het wetsvoorstel leidt tot verkoop van huurwoningen en de bouw van minder nieuwe huurwoningen.

 ”In dat geval zal het aanbod in de vrije huursector eerder af- dan toenemen, waar uiteindelijk mensen die een huurwoning zoeken, niet mee zijn geholpen”, zo staat in het advies. Het is volgens de Raad van State onduidelijk hoe de minister dit risico wil beheersen. 

Puntensysteem

De Wet betaalbare huur regelt dat er een dwingend puntensysteem komt voor woningen met een huur tot ruim 1100 euro. Dat leidt tot verlaging van de huren van ongeveer 300.000 huizen in de vrije sector met gemiddeld 1900 euro per maand. Op dit moment zijn alleen de huren in de sociale sector tot ongeveer 800 euro gereguleerd.