Prinses Irene herhaalt: ‘Vertraag en ga de natuur in’

PRINSES IRENE 1978 Suyk, Koen / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Toen prinses Irene van Lippe-Biesterfeld bijna dertig jaar geleden pleitte voor leven in verbinding met de natuur, werd haar boodschap met scepsis ontvangen. Nu lijkt dat tij gekeerd.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

De weg naar haar woning voert door de Kaapse Bossen in Doorn. De herfst is in volle gang, midden op het pad staat een vliegenzwam, hoog tussen de stammen krast een raaf. Het is de perfecte prelude voor een gesprek met prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, die ons eraan blijft herinneren dat wij mensen deel zijn van de natuur.

“Wij zijn natuur”, zegt ze, terwijl ze de thee inschenkt. “Biologisch gezien is dat duidelijk, maar we voelen het niet meer. We doen alsof wat er met de natuur gebeurt geen gevolgen voor ons heeft.”

Ze vervolgt: “We denken dat we eigenaar zijn van de natuur, of op zijn best een rentmeester die voor de natuur moet zorgen. Maar dat ‘zorgen voor’ ziet er heel anders uit als je deel bent van de natuur dan wanneer je erboven of ernaast staat. Die afgescheidenheid beïnvloedt ons denken, ons leven en onze beslissingen. En ligt aan de wortel van grote problemen als klimaatverandering, uitsterven en natuurvernietiging.”