Palestina 10: Zuid-Amerikanen herkennen in het verhaal van de Palestijnen een deel van hun eigen geschiedenis

são paulo, brazil, urban
Photo by Lteixeira on Pixabay

Kritiek uit Bolivia, Chili, Colombia

Niet alleen in Brazilië maar in veel landen in Latijns-Amerika krijgt de Israëlische reactie felle kritiek. Hoewel regeringen de terroristische aanval van Hamas veroordelen en erop aandringen dat de gijzelaars worden vrijgelaten, willen ze bovenal dat Israël stopt met het doden van duizenden burgers in Gaza.

[…]

Post-koloniale blik

Dat linkse regeringen verwantschap met Palestina voelen, heeft volgens politicoloog Leonardo Paz Nevez te maken met het koloniale verleden van het continent. „In Latijns-Amerika is vierhonderd jaar onderdrukking en kolonialisme geweest door Spanje en Portugal, waarbij de inheemse bevolking praktisch is uitgemoord, uitgebuit en geen rechten had”, zegt de onderzoeker bij de Internationale Inlichtingen-afdeling van de invloedrijke denktank Getulio Vargas Foundation. Vanuit dat perspectief identificeren veel latino’s zich met de Palestijnse bevolking, die ze zien als slachtoffer van kolonialisme. „Ze zijn hun land kwijt geraakt, verdreven naar andere gebieden en leven nu grotendeels in een bezetting waarbij illegale kolonisten met geweld steeds meer land innemen.”

Volgens de onderzoeker worden Israël en zijn grote bondgenoot VS breed gezien als de machtige onderdrukkers van Palestina. „De relatie van Latijns-Amerika met de VS is ook een geschiedenis van onderdrukker en onderdrukte. Mensen hier herkennen in het verhaal van de Palestijnen een deel van hun eigen geschiedenis.”

Tegen Hamas wordt daarom anders aangekeken dan in het Westen. Brazilië, bijvoorbeeld, ziet Hamas niet als terroristische organisatie en het volgt hiermee het oordeel van de VN-Veiligheidsraad, dat Hamas ook niet als zodanig aanmerkt. „Na de aanslagen van 7 oktober heeft Lula die wel veroordeeld als ‘terroristische aanslag’ op Israël. Maar de naam Hamas sprak hij niet expliciet uit. Lula gaf een diplomatiek antwoord”, meent Paz Neves.