Palestijnse auteur Adania Shibli: ‘Mijn angst is dat we nooit meer zullen denken: het is nu beter dan toen’

Still uit gesprek Arnon Gruberg met Adania Shibli ©De Balie 24maart 2023

Adania Shibli, auteur 

De Palestijnse auteur Adania Shibli kwam in het nieuws toen de uitreiking van de Duitse LiBeraturpreis voor haar roman ‘Een klein detail’ twee weken geleden werd afgelast. NRC ging met haar in gesprek over de kracht van illusies, literatuur en woorden die ertoe doen.

„Mijn grootste angst is dat ik op een dag wakker word en dat ik geen taal meer heb. Misschien is dat wel wat er gebeurd is deze laatste weken: de woorden om te vertellen wat er gebeurd is, zijn er niet.” Aan het woord is de Palestijnse auteur Adania Shibli, die de afgelopen weken met haar roman Een klein detail in het nieuws kwam omdat de uitreiking van de Duitse LiBeraturpreis twee weken geleden werd afgelast. De prijs was haar al toegekend, maar de organisatie vreesde voor controverse door de oorlog tussen Israël en Hamas. Een klein detail vertelt de geschiedenis van een bedoeïenenmeisje dat in 1949 (een jaar na de oorlog die onder de Palestijnen bekendstaat als De Catastrofe en die door de Israëliërs de Onafhankelijkheidsoorlog wordt genoemd) door een troep Israëlische soldaten in de Negev woestijn wordt meegenomen. Ze wordt verkracht en vermoord. Decennia later gaat een Palestijnse vrouw op zoek naar het verhaal van dit meisje.

Sinds het besluit van de organisatie de LiBeraturpreis-prijs niet uit te reiken, werd Shibli door veel media gevraagd haar reactie te geven op het gebeuren, maar ze hield de meeste gesprekken af. Wel was ze zaterdagavond bij het internationale literatuur- en muziekfestival Crossing Border in Den Haag, voor een openbaar interview over de kracht van illusies, literatuur en woorden die ertoe doen.

De roman ‘Een klein detail’ verscheen bij uitgeverij Koppernik. Vert. Djûke Poppinga. Koppernik, 127 blz. € 21,50


Arnon Grunberg meets Adania Shibli | Arnon Gruberg ontmoet #DeBalie 24 Mar 2023

Arnon Grunberg meets Adania Shibli | Arnon Gruberg ontmoet #DeBalie 24 Mar 2023