Palestina 9: Run op winkel met Palestijnse producten benadrukt verdriet

Jerusalem” by Claudius Prößer is licensed under CC BY-NC 2.0

Vanuit hun woonkamer, tussen de opgestapelde dozen met olijfolie, dadels en kruiden, verkopen Anita en Ibrahim producten afkomstig uit de Palestijnse gebieden. Sinds de uitbraak van de oorlog is de website van het Rotterdamse stel populairder dan ooit. Ze kunnen de vraag amper bijbenen. ‘We krijgen ontzettend veel reacties van mensen die zeggen dat ze heel blij zijn dat dit er is.’

Dit artikel is afkomstig uit het AD. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Als je niet weet dat Anita Risseeuw en haar man Ibrahim een webwinkel onderhouden, zou je zeggen dat ze midden in een verhuizing zitten. Zoveel dozen vol typisch Palestijnse producten staan er in hun huis in Schiebroek. Nadat de oorlog in Gaza vorige maand uitbrak, kwamen er zeker twintig keer zoveel bestellingen als normaal binnen, rekent Anita uit.

Wat begon vanuit de eigen behoefte aan Palestijnse olijfolie en dadels, is in twee jaar uitgegroeid tot een goedlopende webwinkel voor Nederlanders en Belgen die typische producten uit de streek willen kopen. Omdat Ibrahim een fulltime baan heeft, komt het vooral op Anita aan om alle bestellingen te verwerken die binnenkomen op hun webshop Fairtrade Palestine. “Ik heb eigenlijk extra vrijwilligers nodig om te helpen met inpakken.”

Echt blij kan ze niet zijn met de run op de producten. “Het voelt heel dubbel, de reden achter de populariteit is heel verdrietig”, zegt Anita. “Het doet wel goed om te zien dat zoveel mensen hun solidariteit met het Palestijnse volk willen uiten door fairtradeproducten te kopen.”