Overheden wereldwijd geven recordbedrag uit aan fossiele subsidies
Nog nooit hebben overheden wereldwijd zoveel subsidie gegeven aan de fossiele industrie als in 2022: ruim 1500 miljard euro. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor, blijkt uit een vandaag verschenen rapport.
De toename komt vooral door de energiecrisis die ontstond door de oorlog in Oekraïne, schrijft het International Institute for Sustainable Development (IISD), de auteur van het rapport. Vooral Europese overheden hebben consumenten massaal ondersteund bij het betalen van hun gasrekeningen.
Wat zijn fossiele subsidies?
‘Fossiele subsidies’ is eigenlijk een verzamelnaam. Het gaat namelijk niet alleen maar om subsidies (wanneer de overheid geld geeft aan een bedrijf of particulier), maar ook om belastingvoordelen en andere financiële maatregelen. Zo wordt er geen accijns geheven op kerosine: ook dat belastingvoordeel wordt aangemerkt als fossiele subsidie.
Het totaal van 1500 miljard euro is waarschijnlijk nog een onderschatting, schrijft het IISD. De denktank kan alleen openbare fossiele subsidies meenemen. In veel gevallen is niet duidelijk of iets een fossiele subsidie is of niet.