Onverwachte wending in Brussel: Europarlementariërs stemmen pesticidenplan weg

Het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van pesticiden te halveren in 2030 weggestemd. De strengere pesticidenregels zijn een onderdeel van het grote verduurzamingsplan, de zogenoemde Green Deal, waar voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans de afgelopen jaren aan heeft gewerkt.

Nu het Parlement het voorstel heeft weggestemd, zullen er voorlopig geen strengere pesticidenregels komen op Europees niveau.

De Europarlementariërs hadden het oorspronkelijke voorstel van de Commissie al flink afgezwakt, maar voor velen kwam het als een verrassing dat het hele voorstel nu is weggestemd. “In de tien jaar dat ik hier werk is dit bij mijn weten nog niet eerder gebeurd”, zegt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Ook de onderhandelaar van het Parlement, Sarah Wiener van de Oostenrijkse Groenen, is zichtbaar geschokt tijdens de persconferentie. “Ik kan me niet voorstellen dat het hele voorstel nu is weggegooid. Dit is een groot risico voor de gezondheid van onze samenleving.”