Omwonenden Tata Steel dreigen naar rechter te stappen om boetes af te dwingen

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Omwonenden van Tata Steel dreigen met een rechtszaak tegen de provincie Noord-Holland als die niet meer boetes int bij de staalfabrikant. Volgens omwonendengroep Frisse Wind wordt een bestaand verbod op schadelijke uitstoot bij de kooksfabrieken van het bedrijf onvoldoende gehandhaafd.

In die kooksfabrieken worden kolen verwerkt tot kooks, een belangrijke brandstof voor het staalproces. De kolen worden op zeer hoge temperaturen gebakken in ovens, maar als daar iets fout gaat kunnen ‘ongare kooks’ ontstaan. Er komen dan schadelijke stoffen vrij wanneer de kooksoven wordt geleegd.

[…]

Volgens de toezichthouder komen ongare kooks nu veel minder vaak voor. Maar de omwonenden zeggen dat zij op eigen camerabeelden nog wel regelmatig zien dat er zwarte rookwolken ontsnappen als kooksovens worden geleegd.

Bestuurslid Jaap Venniker van stichting Frisse Wind zegt bij zestien incidenten te vermoeden dat er sprake is van ongare kooks. Die incidenten hebben de omwonenden ook gemeld bij de omgevingsdienst. “We zien die incidenten op de camera’s, die hebben we bestudeerd. We melden ze niet zomaar”, zegt Venniker. Maar de omgevingsdienst doet daar volgens hem onvoldoende mee. “Dan hoor je: ‘We zijn het aan het onderzoeken’, of er komt überhaupt geen reactie.”

Daarom doen de omwonenden nu een invorderingsverzoek bij de provincie. Als die niet overgaat tot het innen van extra dwangsommen, stappen ze naar de rechter. “Daar zal het ook wel terechtkomen”, verwacht Venniker, die samen met Greenpeace al een advocaat heeft ingeschakeld.