Nog 10 jaar door met glyfosaat? Fransen zien het niet zitten

agriculture, plant protection, spray mist
Photo by hpgruesen on Pixabay

De Europese Commissie besloot vandaag dat het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat voorlopig nog gebruikt mag blijven worden. De meningen daarover in de lidstaten waren en zijn verdeeld. Omdat het de EU-lidstaten niet was gelukt om een besluit te nemen, hakte de Europese Commissie de knoop door.

Bij de onderhandelingen onthielden onder meer Nederland en Frankrijk zich van stemming. Parijs deed dat omdat het vindt dat het verlengen van de vergunning gepaard moet gaan met plannen om het gebruik ervan af te bouwen. “De Europese Commissie stelt voor om het gebruik van het middel nog eens tien jaar toe te staan, zonder enige voorwaarde. Dat is niet wat wij willen”, zei de minister van Landbouw, Marc Fesneau, over de plannen.

Eind vorige maand maakte de Franse regering bekend dat ze het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw in vijftien jaar tijd wil halveren. Het is de bedoeling om versneld te gaan zoeken naar alternatieven die minder schadelijk zijn.

Frankrijk voert al langer een “afwijkende koers” als het gaat om landbouwgif. In 2012 werd besloten om de ziekte van Parkinson officieel te erkennen als beroepsziekte bij boeren die hebben gewerkt met bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat een boer met parkinson niet hoeft te bewijzen dat zijn ziekte door landbouwgif is veroorzaakt, want daar wordt automatisch van uitgegaan.

‘Verband Parkinson en landbouwgif’

Als bij een boer parkinson is vastgesteld, heeft hij ook recht op een schadeloosstelling. Sinds drie jaar bestaat daarvoor een speciaal fonds, het FIVP . Dat betaalt de uitkeringen.

“In heel veel wetenschappelijke studies wordt een verband gelegd tussen parkinson en landbouwgif'”, zegt advocate Hermine Baron, gespecialiseerd in milieurecht. “Er zijn ook Franse rechters geweest die, in rechtszaken die boeren aanspanden, het verband de afgelopen jaren erkenden. Er zijn ook meer gevallen van parkinson bij boeren dan bij andere Fransen. En door al die factoren is parkinson uiteindelijk ook door de overheid officieel erkend als ziekte veroorzaakt door landbouwgif.”