“Klimaattop” grootste met de vier grootste CO2-uitstoters van Nederland: Tata Steel, Shell, KLM en RWE

Boeing 747-400 – KLM PH-CKB – Buitenveldertbaan – EHAM/AMS – Schiphol – NL” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-ND 2.0

[…]

Ook hoogleraar heeft geen spijt: ‘Toen verloor ik het even, vind je het erg?’

De hoogleraar die in de video tegen Joost Nijhuis roept ‘geen nietsnut te zijn’ blijkt om Frans Willem Korsten te gaan. Hij is hoogleraar Cultuur en Recht aan de Universiteit van Leiden. Korsten was bij de bijeenkomst aanwezig namens Scientist Rebellion, een afgeleide van Extinction Rebellion (XR). Dat vertelt hij in een reactie tegen deze krant.

De hoogleraar wilde de bijeenkomst samen met een groep wetenschappers ‘van feiten voorzien’ zodra de grote uitstoters aan het woord kwamen. “Die bedrijven weten al vijftig jaar wat er aan de hand is met het klimaat. Ze hebben vijftig jaar de tijd gehad hun gedrag bij te stellen en willen nu dat wij met publieke gelden de problemen gaan oplossen”, zegt Korsten.

Hij zegt dat voorafgaand aan het incident twee van zijn collega’s ‘fysiek werden aangepakt’ en de zaal uitgezet. Dat zette kwaad bloed bij hem. “Als dan ondertussen iemand, die werkelijk alles heeft, gaat zitten schreeuwen dat wij nietsnutten zijn, ja toen verloor ik het even. Vind je het erg?”

De hoogleraar recht vindt het onbegrijpelijk dat bezoekers in de praatjes van grootmachten als Shell en Tata trapten, die tot de grootste uitstoters van het land horen en al vaker hebben gezegd te willen verbeteren. “Ik snap zo langzamerhand echt niet meer hoe mensen in de zaal, zo slim als Joost Nijhuis, dit allemaal kunnen geloven. Ze hebben de wereld in verschrikkelijke problemen gebracht, en gaan dit nooit oplossen.”