Klein deel Nederlanders betaalt straks onnodig meer dan prijsplafond energie

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Ongeveer 6 procent van de huishoudens heeft een energiecontract met prijzen die boven het prijsplafond liggen. Dat terwijl vrijwel elke energieleverancier prijzen aanbiedt die onder het plafond vallen. Als het plafond wegvalt, zijn deze mensen in 2024 duurder uit.

Met de jaarwisseling vervalt het prijsplafond. Dit jaar betaalden huishoudens niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per kilowattuur stroom (tot een verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kilowattuur stroom).

Sinds het voorjaar zijn nieuw aangeboden prijzen van energie flink gedaald. Zodoende hebben de meeste aangeboden vaste en variabele contracten al enkele maanden prijzen onder het energieplafond.

Maar toezichthouder ACM constateert in de maandelijkse energiemonitor dat 6 procent van de huishoudens toch nog een contract heeft met hogere prijzen dan die 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per kilowattuur stroom. Tot het jaareinde worden ze beschermd door het plafond en betalen ze dus die maximumprijs. Maar daarna zullen ze weer de hogere prijzen gaan betalen die in het contract staan.