INTERACTIEF: DIT GA JIJ MERKEN VAN KLIMAATVERANDERING

Ons klimaat verandert. Wat ga jij daar in jouw leven van merken? Ga jij zomerse dagen meemaken met meer dan vijftig graden op de thermometer? Kan je over een paar jaar nog skiën in de Alpen? En is Texel straks het nieuwe Kreta? Dat ontdek je in deze special.

[…]

Hoe meer opwarming, hoe heftiger de gevolgen

Welk scenario je ook bekijkt, één ding is zeker: de wereld gaat veranderen. Extreem weer wordt heftiger en komt vaker voor, meer mensen krijgen te maken met natuurrampen en ecosystemen raken verstoord.Hoe sterker de opwarming, hoe groter de gevolgen, en hoe sneller het klimaat verandert. Alleen door de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd sterk terug te dringen, kan de opwarming nog worden beperkt.

[…]

Verantwoording

Deze special is gebaseerd op de laatste klimaatscenario’s van het KNMI, en scenario’s van het VN-klimaatpanel IPCC. Het laagste scenario komt overeen met het lage uitstoot-scenario van het KNMI en IPCC-scenario SSP1-2.6. Het hoogste scenario komt overeen met het hoge uitstoot-scenario van het KNMI en IPCC-scenario SSP5-8.5 Het middenscenario komt overeen met IPCC-scenario SSP2-4.5