Huisbaas versus huurder: is de huur veel te hoog?

houses in netherland” by au_hur is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Huurders klagen: zij betalen soms schrikbarend hoge huren. Huisbazen klagen ook: als die huren straks aan banden worden gelegd, moeten zij geld toeleggen op hun woningen.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

[…]

‘De huisbaas heeft de macht, wij kunnen nergens heen’

Ze woont er al vier jaar, en op zich met plezier. “Het is echt mijn huis geworden”, vertelt ze. “De plek is fijn, mijn werk is niet ver weg, veel van mijn vrienden wonen in de buurt.” Gebreken heeft het huis wel: grote schimmelplekken, geen ventilatie in de badkamer. De huisbaas doet er nauwelijks iets aan.

Vijftig vierkante meter meet de woning, schat ze, genoeg voor haar en haar huisgenoot. Ze betalen er 1600 euro per maand voor. Ooit heeft ze berekend wat volgens het puntenstelsel een redelijke huur zou zijn; ze kwam uit op ongeveer 900 euro. “We zoeken iets anders, we willen zelfs een paar honderd euro meer betalen. Maar ja, zoiets is niet te vinden. Of je komt op een ellenlange wachtlijst te staan.”

Veelzeggend is dat deze Amsterdamse huurster van 28 jaar niet met haar naam in de krant wil. De contacten met haar huisbaas zijn ‘heel onprettig’. Áls die contacten er al zijn, want vaak genoeg kapt hij telefoongesprekken meteen af. “We betalen al vier jaar netjes de huur. Maar hij staat ons meestal niet eens te woord.”