Hoogleraar transitiekunde: ‘De Randstad ligt in 2121 aan het Blauwe Hart’

BEELD TER ILLUSTRATIEAmsterdam-0m” by davesag is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
BEELD TER ILLUSTRATIEAmsterdam-3m” by davesag is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
BEELD TER ILLUSTRATIEAmsterdam-6m” by davesag is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Over een eeuw is Nederland compleet anders, denkt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde. Het kent twee woongemeenschappen, Randstad en Kantstad, en ook de samenleving is veranderd. „Het wordt een onrustige tijd.”

Nederland in het jaar 2121. De strijd tegen de stijgende zeespiegel en de toenemende overstromingen door klimaatverandering heeft een radicale wending genomen. In plaats van steeds maar dijken te verhogen en gemalen almaar harder te laten pompen, is een andere strategie gekozen: het water wordt op grote schaal toegelaten. In plaats van vechten tegen de natuur, deint Nederland nu mee met de natuur.

De Randstad, verhuisd naar de nieuwe aan de kust gelegen delen boven zeeniveau, is een aaneengesloten metropool. „Één grote lagunestad met overal natuur, een groen-blauwe oase met water en groen als integraal onderdeel van de stedelijke omgeving” in de toekomstvisie die Jan Rotmans, transitiehoogleraar aan de Erasmus Universiteit, presenteert in zijn nieuwe boek Omarm de chaos. „We gaan van Neder-land naar Boven-water.”

Rotmans visualiseert in zijn boek, samen met achitectenbureau KuiperCompagnons en schrijver Mischa Verheijden, hoe Nederland er na een aantal grote economische, technologische en sociale transities uit kan komen te zien. Omdat de gebieden ver onder zeeniveau simpelweg niet meer goed droog te houden bleken, is in 2121 het Groene Hart het ‘Blauwe Hart’ geworden. In dit gebied kan de natuur samen bestaan met water, nieuwe waterwegen en drijvende woonwijken. De Haarlemmermeerpolder is weer het Haarlemmermeer. Schiphol en de bulk van de energieopwekking zijn verplaatst naar de Noordzee. De Waddenzee is nog steeds beschermd natuurgebied.