Honderden mensen wachten op een woning maar – sorry! – de rechter heeft het te druk

© Apple Maps Rotterdam-Overschie, Oost-Sideline

“Spuuglelijk, neerhalen die dingen.” Een veelgehoorde mening over de vier wederopbouwflats die boven de geluidswal van de A13 uittorenen bij Rotterdam-Overschie. De flats zouden ook al lang gesloopt zijn en de bouw van 150 sociale huurwoningen bijna voltooid. Alleen de hoogste bestuursrechter heeft geen tijd om de zaak te behandelen. Dat is enorm balen voor alle woningzoekenden. Bovendien loopt het prijskaartje ook fors op door deze buitensporige vertraging.

In het voorjaar van 2022 is de zaak aangespannen bij de Raad van State en sindsdien is het muisstil. Er is nog altijd geen zicht op een zittingsdatum. Al meerdere keren heeft woningcorporatie Woonstad aangedrongen op snelle behandeling vanwege de grote woningnood maar helaas zonder resultaat. Onlangs hebben ze hun advocaat een brief laten schrijven maar ook dat brengt geen schot in de zaak. “Er is nog niets gewijzigd. U hoort van ons”, was het summiere antwoord.

[…]

Wachten beu

Het lange wachten frustreert de corporatie. “Dit is een allesbehalve bevredigend traject”, zegt woordvoerder Kevin van Eikeren van Woonstad. “Er is een gigantische wooncrisis en het staat maar leeg. Dit kan toch niet.” Ook de gemeente Rotterdam betreurt het grote oponthoud, zeker omdat woningen in het sociale huursegment hard nodig zijn.

De corporatie wil niet langer aan het lijntje gehouden worden. Zonder uitspraak van de Raad van State zetten ze hun plannen in gang en begin december dienen ze bij de gemeente een goedkeuring voor sloop in. “We hebben lang genoeg gewacht, er staan duizenden mensen te springen om een woning.”

De gemeente zegt ‘het volste vertrouwen in het plan van Woonstad’ te hebben. De verwachting is dan ook dat de sloopaanvraag goedgekeurd zal worden.