Energiesector: Het loont niet om te investeren in energieopslag

Carmine Pizzurro with eCAMION’s Community Energy Storage system that contains 1,700 lithium ion battery cells, works well with solar and provides enough electricity to power 20 to 50 homes for short periods of time.” by Green Energy Futures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Nederland moet hard gaan werken aan de opslag van energie. Maar investeren in die opslag is volgens de energiesector nu niet rendabel. Daardoor groeit de kans dat we de komende jaren zonder stroom komen te zitten.

In 2035 moet alle elektriciteit in Nederland CO2-neutraal zijn. Gas- en kolencentrales worden gesloten en we gaan nog meer stroom uit zon en wind halen. Maar de zon schijnt niet altijd en het waait ook niet altijd even hard. Daardoor ontstaan pieken en dalen in het stroomaanbod.

Op een zonnige en winderige dag wordt straks meer energie opgewekt dan we verbruiken. Maar op een bewolkte dag zonder wind kan het verbruik hoger zijn dan het energieaanbod.

Netbeheerder TenneT schat dat in 2030 tussen de 8 en 9 gigawatt aan zogenoemd flexibel vermogen nodig is. Voor de beeldvorming: met 1 gigawatt kunnen ongeveer een miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

Flexibel vermogen kan bijvoorbeeld komen uit flexibel elektriciteitsverbruik van grote verbruikers. Die passen hun stroomverbruik aan op het elektriciteitsaanbod. Elektriciteit omzetten in waterstof of warmte, stroom importeren en opslag in batterijen zijn andere vormen van flexibel vermogen.