Een zwakke economie en toch grote winsten voor de Nederlandse banken

Dutch Bank!” by Still Burning is licensed under CC BY-NC 2.0

De economie krimpt, het kabinet is demissionair en er zijn veel spanningen in de wereld. Maar gezien de cijfers merken de grote banken in Nederland hier allemaal niets van. Bij zowel ABN Amro als ING schoot in het derde kwartaal van dit jaar de winst door het dak.

Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam ABN Amro uit op 2,2 miljard euro nettowinst, 42 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens ABN-topman Robert Swaak komt dit vooral door hogere inkomsten door de hoge rente. Daarnaast worden er meer hypotheken en bedrijfsleningen verstrekt. Gekeken naar het afgelopen derde kwartaal noteert de bank een winst van 759 miljoen, 2 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Vorige week maakte ING voor het tweede opeenvolgende kwartaal een verdubbeling van de winst bekend. In de eerste drie maanden van dit jaar verdrievoudigde de winst zelfs. ING kondigde daarbij aan dat het aandeelhouders extra gaat belonen. De bank gaat voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen en dat levert beleggers een hogere winstuitkering op.