Commentaar AD: De grote weldoener kan niet langer zwijgen

Moments Contained Thomas J. Price Stichting Droom en Daad, Wim Pijbes Beeld © AFW

COMMENTAAR AD

De mysterieuze miljardair Martijn van der Vorm maakt Rotterdam mooier en beter, zegt Peter Groenendijk in zijn commentaar. Maar het is tijd dat hij openheid van zaken geeft.

De meeste Feyenoord-supporters staan er waarschijnlijk niet bij stil op zondagmiddag, maar zonder George van Beuningen was de Kuip er niet geweest. De havenbaron die liefst buiten de schijnwerpers bleef, maakte de bouw van het stadion negentig jaar geleden financieel mogelijk. Zelfs voor de wegen er naartoe was zijn steun nodig.

[…]

Foto’s

Rotterdam heeft ook nu weer zo’n zwijgzame weldoener. Martijn van der Vorm heet hij. We zien hem nooit – er zijn zelfs amper foto’s van hem te vinden. Maar hij stak inmiddels honderden miljoenen in de stad: steun voor minima, woningen voor statushouders, een basisschool op Zuid, miljoenen voor het Fotomuseum en het Depot, kunst in de stad en de opknapbeurt van Het Park.

Maar hoe meer hij schenkt, hoe feller de kritiek wordt. Onder meer NRC dook in de fiscale routes die Van der Vorm bewandelt, die via plekken als Bermuda en Luxemburg bleken te lopen. Dat ruikt naar belastingontwijking. Niet strafbaar, wel laakbaar. En dat wringt.

Ongemak

Weldoeners hebben vaak ook een eigenbelang. Ze willen aanzien, een borstbeeld in de stad, een plekje in de hemel. Allemaal prima, als de filantroop en de begunstigde er allebei van profiteren. En dat doet Rotterdam: de giften van Van der Vorm maken Rotterdam mooier en beter. De stad zou gek zijn als ze daar niet van zou willen profiteren.

Maar Van der Vorm is inmiddels meer dan een weldoener. Met al zijn investeringen en projecten, van een eigen basisschool tot een museum, drukt hij een stempel op de koers van de stad. Daar hoort transparantie bij.

Het is tijd dat de grote weldoener openheid van zaken geeft. Ga in gesprek met de gemeenteraad, geef een interview, beantwoord de vragen die leven. Anders zal het ongemak alleen maar groeien.