COP28: Belangrijkste klimaatafspraak uit Parijs staat in Dubai niet op de agenda

Twee van de hoofdrolspelers op COP 28 in Dubai: President Lula da Silva van Brazilie en
Sultan Ahmed al-Jaber
09.08.2023 – Audiência com o Presidente da COP 28, Sultan Ahmed al-Jaber” by Palácio do Planalto is licensed under CC BY-ND 2.0

Met maar liefst 70.000 deelnemers wordt de klimaattop in Dubai de grootste ooit. Ook de agenda van de toppen wordt steeds complexer. En dat werkt remmend op de voortgang, zeggen experts tegen de NOS.

Diezelfde experts pleiten voor een afgeslankte versie van de onderhandelingen. Maar er is nog een probleem, voegen ze daaraan toe: een van de belangrijkste onderwerpen staat juist niet op die agenda.

Onbekende Parijsafspraak

Het afslanken van de klimaattoppen vraagt om het stellen van nieuwe prioriteiten, zegt onderzoeker Pieter Pauw van de Technische Universiteit Eindhoven. Die prioriteit ligt volgens de financieringsexpert bij een onbekende, maar belangrijke afspraak uit het Parijsakkoord: artikel 2.1c.

Die gaat over ‘het ombuigen van vervuilende geldstromen’ en is een van de drie hoofddoelen van het klimaatakkoord uit 2015. Pauw noemt het een revolutionaire afspraak die “heel snel, heel veel impact kan hebben”.

Die impact overstijgt bovendien het klimaatprobleem, zegt oudgediende van het VN-klimaatverdrag Luis Gomez-Echeverri. “Voor het eerst werden klimaat en duurzame ontwikkeling onderling verbonden. Ik was verheugd, in 2015.” Maar in tegenstelling tot tal van andere onderwerpen staat de geldstroomafspraak sinds Parijs niet op de agenda van de toppen.